Alphaplant - Környezetkímélő és gazdaságos megoldás a kukoricatermesztéshez
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами


Környezetkímélő és gazdaságos megoldás a kukoricatermesztéshez

Napjainkban az egyre intenzívebbé váló kukoricatermesztés komplex, jól felépített termesztéstechnológiát igényel. A kukoricatermesztésben jelentős a termésingadozás. Az 1990-es éveket követően az ingadozás mértéke 10-20 %-ról 50-60 %-ra növekedett, ami csak részben tulajdonítható a szélsőségesebbre forduló időjárási körülményeknek. A növénytáplálás ma többet jelent..

Organit® Cink

Környezetkímélő és gazdaságos megoldás a kukoricatermesztéshez

Napjainkban az egyre intenzívebbé váló kukoricatermesztés komplex, jól felépített termesztéstechnológiát igényel.

A kukoricatermesztésben jelentős a termésingadozás. Az 1990-es éveket követően az ingadozás mértéke 10-20 %-ról 50-60 %-ra növekedett, ami csak részben tulajdonítható a szélsőségesebbre forduló időjárási körülményeknek.

A növénytáplálás ma többet jelent annál, minthogy annyi tápanyagot juttatunk ki, amennyit a növény várhatóan felhasznál. A gazdálkodó célja, hogy eredményesen termeljen, de össztársadalmi érdek, hogy ezt környezetkímélő módon valósítsa meg. Az Alphaplant termékcsalád Organit® Cink kelátja ehhez kínál gazdaságos megoldást.

A kukorica elsősorban nitrogén- és káliumigényes növény. A nitrogénfelvétel 6-7 leveles kortól válik intenzívvé és csak a virágzás kezdetén kezd lassulni, ám a szemtelítődés során is jelentős a nitrogénfelvétel és beépülés. A nitrogén nemcsak a vegetatív tömeget növeli, hanem a szemtermés mennyiségét is. A kukorica esetén az összes felvett nitrogén 61 %-a szállítódik a szemtermésbe (Berzsenyi, 2013).

A káliumfelvétel szintén 6 leveles állapottól fokozódik, azonban a virágzás kezdetére lelassul, majd minimálisra csökken. Jelentős a szerepe a jobb gyökeresedésben, a hő-, a hideg- és a szárazságtolerancia kialakításában.

 

 

A foszforról a kukoricatermesztésben kevés szó esik, pedig a fejlődés korai szakaszában hiánya kritikus. A növény antociános tüneteket mutathat, fejlődése lelassul. A foszforfelvétel már 4-6 leveles kortól jelentős mértékű, mely megmarad a szemtelítődés időszakában is. A vegetáció során felvett foszfor 70 %-a a szemtermésbe szállítódik, ami alátámasztja a foszfor termésképzésben betöltött fontos szerepét (Berzsenyi, 2013).

A kukorica a mikroelemek közül a cink hiányára érzékeny. Látens hiány akár 10 % terméskiesést okozhat. A növény fejlődésében visszamarad, romlik a nitrogén beépülés, a leveleken fehér egymásba folyó sávozottság lesz megfigyelhető. Különösen karbonátos talajokon, ahol a mész szintje meghaladja a 4 g/kg talaj értéket a kálium, a magnézium, a mangán, a bór, valamint a cink felvétele is gátolt.  Ez utóbbi elem terméskorlátozó tényezővé is válhat (Berzsenyi, 2013). Ha a talajvizsgálatok során 1 ppm alatti cinktartalmat mérünk, az egyértelműen az elem hiányát jelzi, érdemes a pótlásra gondot fordítani.

Ma már a nagy hozamok eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a levéltrágyázás (lombtrágyázás). A felszívódó mennyiségnek viszont korlátai vannak, ezért levélen keresztül elsősorban a mikrotápelemek és kritikus esetben néhány makrotápelem – mint a magnézium vagy a kén – pótolható. Az időzítés meghatározó, a gyors és hatékony beavatkozással elkerülhetjük a termésveszteséget, vagy a minőségromlást, de használatukkal kedvező körülmények között termésnövekedést és minőségjavulást érhetünk el.

A kukorica nagy cinkigényéből adódóan számos mezőgazdasági területen mutatható ki az állományok cinkhiánya. Hazánk jó adottságú kukoricatermesztő körzeteiben az intenzív termesztés következtében a cinkkészlet jelentősen csökkent. A cink és más mikroelem hiányának elkerülése érdekében 6-8 leveles állapotban használjunk levéltrágyákat, összekötve a kijuttatást akár egy kései posztemergens gyomirtással. Amennyiben külön menetben juttatjuk ki a lombtrágyát, akkor normál szántóföldi permetező esetén a lehető legkésőbbi időpontot válasszuk, amikor még a növény károsítása nélkül el tudjuk végezni a kezelést, ilyenkor már elegendő lombfelület áll rendelkezésre a lombtrágya hatékony felvételéhez. Tápanyag-visszapótlásról utoljára címerhányáskor szükséges gondoskodnunk.

Az Organit® Cink (Mikroelem keverék) EDDHSA kelátképzővel van ellátva, amely a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikro-, és mezolemeket a növény számára jobban hasznosíthatóvá teszi.

Hatóanyag Koncentráció (g/liter) Koncentráció (w/w%)
Cink (Zn) 28,8 2,4
Vas (Fe) 3,6 0,3
Réz (Cu) 1,2 0,1
Mangán (Mn) 1,2 0,1
Bór (B) 2,4 0,2
Kelátképző (EDDHSA) 360 30

 

Javasolt felhasználás

Növényi kultúra Dózis Felhasználási javaslat
Kukorica (csemege-, áru- és hibrid) 1-3 liter/ha 4–8 leveles stádiumban.
Kalászosok 1-3 liter/ha

Ősszel a bokrosodás kezdetén.

Tavasszal a 2. nódusz megjelenésétől.

Hüvelyesek (szója, bab, borsó) 1-3 liter/ha Virágzás előtt.
Szőlő 1-3 liter/ha Hajtásnövekedés idején.
Almatermésűek 1-3 liter/ha Virágzás előtt és őszi feltöltésre.
Csonthéjasok 1-3 liter/ha Virágzás után.
Burgonya 1-3 liter/ha 1 héttel a 100%-os kelés után.

Zöldségfélék

(paprika, paradicsom, dinnyefélék, uborka, tökfélék, hagyma)

1-3 liter/ha 3-6 leveles állapottól a gyökérképződés elősegítésére.

A kezeléseket a tápanyaghiány mértékének megfelelően 2-6 alkalommal lehet ismételni a tenyészidőszak folyamán.

Biogazdálkodásban felhasználható!

Felhasznált irodalom:
BERZSENYI Z. (2013): Növénytermesztés. Agroinform Kiadó. Budapest

 

AJÁNLOTT TERMÉKÜNK:

 Organit® Cink

ALPHAPLANT

Cégünknek évtizedes tapasztalata van a növénykondicionálás területén. Termékeink használatával csökkenthető növényvédő szer és műtrágya ráfordítás. Készítményeink klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülnek, a növények saját védekező rendszerét stimulálják.

more arrow3Cégünk

KAPCSOLAT

Alpha-Vet Kft.
8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Telefon: +36-22-516-408

Fax: +36-22-516-416

E-mail: info@alphaplant.hu

logogreey

© 2016 - www.alphaplant.hu - Minden jog fenntartva!


Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.