Alphaplant - Környezetkímélő és gazdaságos megoldás az almatermesztésben
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами


Környezetkímélő és gazdaságos megoldás az almatermesztésben

A betakarítást megelőzően a gyümölcs minőségét, valamint a tárolás folyamán a minőség megőrzését több tényező befolyásolja, amelyek közül az almában felhalmozódott kalciummennyiség a legfontosabb. A talajból felvehető kalcium mennyisége korlátozott, főleg rossz minőségű talajon (savanyú, tápanyagszegény homoktalaj), ahol sokkal kevesebb..

Organit® Kálcium

Környezetkímélő és gazdaságos megoldás az almatermesztésben

A betakarítást megelőzően a gyümölcs minőségét, valamint a tárolás folyamán a minőség megőrzését több tényező befolyásolja, amelyek közül az almában felhalmozódott kalciummennyiség a legfontosabb.

A talajból felvehető kalcium mennyisége korlátozott, főleg rossz minőségű talajon (savanyú, tápanyagszegény homoktalaj), ahol sokkal kevesebb hajszálgyökér fejlődik, miközben az almafák tavaszi kalciumellátása a gyökérzeten keresztül meghatározza a gyümölcskezdeményekben felhalmozódott kalcium mennyiségét. A későbbiekben lombon keresztül történő kalciumellátás azonban remekül kiegészíti a talajból nyert kalcium mennyiségét, főleg a kalciumhiányra érzékeny almafajtáknál (Jonatán és egyéb keresztezett fajtáknál), valamint azokban az években, illetve időszakokban, amelyekben a kalcium felvétele a talajból korlátozott (aszály, a talaj alacsony hőmérséklete), illetve amikor az almafa generatív részeiben a kalciumeloszlás nem megfelelő (például amikor terméskötésnél fagyok lépnek fel).

Az almafák kalciumigénye igen magas – a megfelelő fejlődéshez és gyümölcsterméshez (közepes terméshozam kb. 15 t/ha) mintegy 190-220 kg kalciumra van szükség hektáronként. A legmagasabb kalciumigény a tavasszal, a virágzás 4-6 hete alatt jelentkezik: ebben az időszakban az almafák a teljes vegetációs időszak kalciumszükségletének majdnem felét veszik fel. Ekkor a talajban elérhető kalciummennyiség, valamint ennek elérhetősége a gyökérzeten keresztül korlátozott. Ezért is fontos a kalciumfelvétel fokozása.

 

Az Organit® Kálcium közvetlenül nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó kalciumot biztosít a növény számára. A tenyészidőszakban történő használatának köszönhetően az almákban felhalmozódott kalciumtartalék sikeresen csökkenti a tárolás közben előforduló tárolási betegségek megjelenését, amelyek szorosan összefüggnek a betakarítást megelőzően a gyümölcsökben felhalmozódott kalciummennyiséggel.

 

Beltartalom

Hatóanyag Koncentráció (g/liter) Koncentráció (w/w%)
Kálcium (CaO) 145 12,1
Kén (SO3) 38,4 3,2
Vas (Fe) 0,24 0,02
Réz (Cu) 0,02 0,002
Mangán (Mn) 0,12 0,01
Cink (Zn) 0,02 0,002
Bór (B) 0,1 0,01
Kelátképző (EDDHSA) 120 10

Ezen kívül az Organit® Kálcium EDDHSA kelátképzővel van ellátva, amely a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikro-, és mezolemeket a növény számára jobban hasznosíthatóvá teszi.

 

Javasolt felhasználás

Növényi kultúra Dózis Felhasználási javaslat
Almatermésűek 1-3 liter/ha

Tárolási betegségek megelőzésére 4-6-szor az alma zölddió nagyságától a gyümölcsképzés idején szedésig, 14 naponta.

 

Csonthéjasok 1-3 liter/ha

Tárolhatóság és piacállóság fokozására 4-6-szor a gyümölcsképződés kezdetéstől, 14 naponta.

 

Dinnye 1-3 liter/ha

Gyümölcshús keménység fokozására, tárolhatóság javítására a gyümölcsképzés idején 14 naponta.

 

Szamóca 1-3 liter/ha Gyümölcshús keménységének javítására a szedések előtt 2-3 alkalommal.
 Saláta 1-3 liter/ha Levélszél száradások megelőzésére ültetés után 2-3 alkalommal.
Káposztafélék 1-3 liter/ha Kálcium hiányos tünetek megelőzésére, tárolhatóság javítására a fejképződéstől 2-3 alkalommal.
Paradicsom, paprika, uborka   Termésképződés kezdetéstől folyamatosan 10-14 naponta a mészhiányos tünetek megelőzésére, a tárolhatóság javítására.

A kezeléseket a tápanyaghiány mértékének megfelelően 2-6 alkalommal lehet ismételni a tenyészidőszak folyamán.

Tilos keverni ásványi olajokkal, lúgos vagy szulfát tartalmú termékekkel.

 

AJÁNLOTT TERMÉKÜNK:

Organit® Kálcium

ALPHAPLANT

Cégünknek évtizedes tapasztalata van a növénykondicionálás területén. Termékeink használatával csökkenthető növényvédő szer és műtrágya ráfordítás. Készítményeink klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülnek, a növények saját védekező rendszerét stimulálják.

more arrow3Cégünk

KAPCSOLAT

Alpha-Vet Kft.
8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Telefon: +36-22-516-408

Fax: +36-22-516-416

E-mail: info@alphaplant.hu

logogreey

© 2016 - www.alphaplant.hu - Minden jog fenntartva!


Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.