Alphaplant - Környezetkímélő és gazdaságos megoldás a repcetermesztésben
HOT Sparks - шаблон joomla Оригами


Környezetkímélő és gazdaságos megoldás a repcetermesztésben

A bór fontos tápelem az őszi káposztarepce számára, hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez, magas a bór igénye. Kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát- és fehérje anyagcserében, a sejtosztódásban és sejt elongációban, a gyökér valamint a virág- és termésképzésben fejlődésében. A bór az egyetlen tápelem, melynek gyenge..

A bór fontos tápelem az őszi káposztarepce számára, hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez, magas a bór igénye. Kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát- és fehérje anyagcserében, a sejtosztódásban és sejt elongációban, a gyökér valamint a virág- és termésképzésben fejlődésében. A bór az egyetlen tápelem, melynek gyenge ellátottsága nem csökkenti, hanem gyorsítja az élettani folyamatokat, mely abnormális sejtnövekedést eredményez.

Szintén fontos szerepet játszik a növény természetes védekező mechanizmusában a patogén gombák támadása ellen. Szükséges a természetes gombaellenes vegyületek kialakulásához, valamint ezen vegyületek fertőzött területekre történő eljuttatásához.

Ezért elengedhetetlen a növény számára az őszi gyors növekedési szakaszban, és a tavaszi szár növekedés időszakában egyaránt.

A repce bórigénye tízszer magasabb a búzáénál. Szárazság vagy erős tápanyag-kimosódás esetén hamar jelentkezhetnek a hiánytünetek, például a gyökér üregesedése, az ún. szívrothadás.

A megbarnuló üregek ideális fertőzési pontok a gombabetegségek (fóma, botritisz) számára, továbbá jelentősen csökkentik a növények télállóságát is.

Tavasszal zavarok lépnek fel a gyökér felől a becők felé történő tápanyag-továbbításban. A virágzás ideje alatt fennálló bórhiány csökkenti a termékenyülést és a virágkezdemények fiziológiai eredetű „elrúgását” okozza. A bór nem vándorol a növényen belül, ezért az egész éves bórigényt 3 kezeléssel – ősszel, tavasszal és virágzás előtt – célszerű biztosítani.

Az Organit® Bór közvetlenül nagy mennyiségű (135 g/liter), gyorsan felszívódó bórt biztosít a növények számára. Ezen kívül EDDHSA kelátképzővel van ellátva, amely a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikro-, és mezolemeket a növény számára jobban hasznosíthatóvá teszi.

 

Javasolt felhasználás

Növényi kultúra Dózis Felhasználási javaslat
Almatermésűek 1-3 liter/ha Egérfüles és pirosbimbós állapot között 2 alkalommal és ősszel a betakarítás után, a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére.
Csonthéjasok 1-3 liter/ha Sziromhullás kezdetétől 2 alkalommal és ősszel, a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére.
Szőlő 1-3 liter/ha A fürtvirágzat megnyúlásakor és ősszel a betakarítás után, a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére.
Napraforgó 1-3 liter/ha 8-10 leveles állapottól a virágzás kezdetéig. Ideális kijuttatási időpont: csillagbimbós állapot.
Repce 1-3 liter/ha Ősszel a gyökeresedés elősegítésére, tavasszal rügyképződéskor és virágzás előtt.
Cukorrépa 1-3 liter/ha 4–6 leveles stádiumnál, majd sorzáródáskor.
Csemegekukorica 1-3 liter/ha 4-8 leveles kortól címerhányásig 2 alkalommal.
Kalászosok, rizs   Kalászoláskor/bugahányáskor.

Zöldségfélék

(paprika, paradicsom, dinnyefélék, uborka, tökfélék, hagyma, bab, borsó)

1-3 liter/ha

Ültetés után 2-3 héttel, virágzás előtt.

Nagy terhelésű időszakokban, stresszhelyzetekben szintén javasolt a használata.

Bab, borsó, szója 1-3 liter/ha Virágzás előtt a terméskötődés elősegítésére.
Burgonya 1-3 liter/ha Sorzáródástól a gumókötés végéig 2-3 alkalommal.
Hagymafélék 1-3 liter/ha 3-4 leveles kortól 1-2 alkalommal lombkezelésre.

 

Biogazdálkodásban felhasználható!

 

AJÁNLOTT TERMÉKÜNK:

Organit® Bór

ALPHAPLANT

Cégünknek évtizedes tapasztalata van a növénykondicionálás területén. Termékeink használatával csökkenthető növényvédő szer és műtrágya ráfordítás. Készítményeink klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülnek, a növények saját védekező rendszerét stimulálják.

more arrow3Cégünk

KAPCSOLAT

Alpha-Vet Kft.
8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Telefon: +36-22-516-408

Fax: +36-22-516-416

E-mail: info@alphaplant.hu

logogreey

© 2016 - www.alphaplant.hu - Minden jog fenntartva!


Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.