HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

organitmagnezium terMagnézium-szulfát oldat, kelatizált mikroelemekkel dúsítva folyékony EK levéltrágya

EK-MŰTRÁGYA

Beltartalom

Hatóanyag Koncentráció (g/liter) Koncentráció (w/w%)
Magnézium (MgO) 66 5,5
Kén (SO3) 132 11
Vas (Fe) 0,2 0,02
Réz (Cu) 0,02 0,002
Mangán (Mn) 0,1 0,01
Cink (Zn) 0,02 0,002
Bór (B) 0,1 0,01
Kelátképző (EDDHSA) 120 10

 

A magnézium a növényi klorofill központi eleme, és mint ilyen egyedülálló szerepet játszik a növények anyagcseréjében. Részt vesz a fehérje bioszintézisben, és az energiaháztartásban, enzimek alkotóeleme, valamint katalizátorként számos biokémiai folyamatban nélkülözhetetlen elem. Hiányakor a klorofillképzés zavarának jeleként klorotikus tünetek jelentkeznek.

A magnézium többnyire a levelekben halmozódik fel, de az egyes szervekben tárolódó magnézium aránya fajonként nagyon változik. Egészséges növényben 0,3 %-os koncentrációban mutatható ki. A levelekben a 0,2 % körüli töménység tekinthető kritikusan alacsony értéknek, ez alatt először az idősebb leveleken, majd a középtáji szinten is jellegzetes érközi klorózis alakulhat ki.

A magnéziumhiánynak alapvetően két tünetcsoportja ismert, de az egyszikű növényeken (csemegekukorica, hagyma, spárga) van egy harmadik megjelenési formája is:

• A levél széle irányából, egyre nagyobb és egyre élesebben kivehető foltok alakulnak ki, amelyek a levél főerének irányába húzódnak. (A zöldségféléken ritka, többnyire a gyümölcsféléken figyelhető meg.)

• A levéllemez belsejéből, levélnyél irányából induló, legyező alakú sárgulás, amely először levélerek vagy a levélnyél közelében, a főerek között alakul ki – a legtöbb zöldségnövényen ez a tünet látható, a paprikánál, burgonyánál és a paradicsomnál nehezen, a kabakosok (uborka, sárga- és görögdinnye, spárgatök, patisszon, cukkíni) esetében a káliumtól jól megkülönböztethető.

• Az egyszikű növények levelein a levélnyél irányából hosszanti irányban először apró pettyek, foltok, majd ezek összemosódásával narancssárga csíkok képződnek.

A színelváltozás először az idősebb leveleken jelenik meg, de eltérően a nitrogén- vagy a káliumhiánytól, ritkán a legalsó, sokkal inkább a középtáji vagy a szár alsó kétharmadának környékén elhelyezkedő leveleken mutatkozik. A sárgás elszíneződésre – ellentétben a káliumhiánnyal – jellemző, hogy a klorózis nem világos vagy fakó sárga, hanem élénksárga, gyakran lilás, narancsvörös tónusú, ennek ellenére a káliumhiánnyal könnyen összetéveszthető. A tünetek idővel - a hiánymértékének fokozódásával - a fiatal levelekre is áthúzódnak.

A magnéziumhiány lassítja a növény asszimilációs és szintetizáló folyamatait (egyetlen ásványi eleme a klorofill-molekulának), zavart okoz az anyagcsere-folyamatokban, a levelekben felhalmozódnak a cukrok, a keményítő. Egyes növénycsoportok esetében a terméscsökkenésen kívül az alábbi minőségi elváltozásokkal is számolni kell:

  • A magnéziumhiány hatására a nitrátreduktáz enzim működése gátolt, ebből adódóan növekszik a termésben a nitráttartalom.
  • Lassul a karotin képződés, ami az „A” vitamin elővitaminja, ebből adódóan csökken a sárgarépa, a sütőtök, a levélzöldségfélék és a gyümölcsök táplálkozási értéke.
  • A cukorrépa, csemegekukorica termésében csökken a cukorképződés.
  • Az anyagcserénél fellépő zavar miatt lassul a fehérjeképződés.
  • Gyengébbekké válnak a sejtfalak, ebből adódóan romlik a termés tárolhatósága, szállíthatósága (pl. burgonya), egyes fajoknál fokozódik a gombás és baktériumos betegségek iránti érzékenység (pl. burgonya, alma, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér).

 

Az Organit® Magnézium EDDHSA kelátképzővel van ellátva, amely a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikro-, és mezolemeket a növény számára jobban hasznosíthatóvá teszi.

 

Javasolt felhasználás

 

Növényi kultúra Dózis Felhasználási javaslat
Kalászosokban 1-3 liter/ha Bokrosodástól szárba indulásig.
Repcében 1-3 liter/ha Kora tavasztól bimbós állapotig.
Cukorrépában 1-3 liter/ha 5-6 és 8-12 leveles korban.
Almatermésűeknél 1-3 liter/ha Virágzás előtt és 1-2 alkalommal a mogyoró nagyságú termésméret után.
Csonthéjasoknál 1-3 liter/ha Virágzásban, valamint a rügyképződés időszakáig.
Szőlő 1-3 liter/ha Virágzás után, fürtzáródáskor a fürtkocsánybénulás megelőzésére, valamint érés kezdetekor.
Szamócában 1-3 liter/ha Vegetáció elején és a virágzás előtt közvetlenül.

Zöldségfélék

(paprika, paradicsom, dinnyefélék, uborka, tökfélék, hagyma, bab, borsó)

1-3 liter/ha Az intenzív növekedés alatt többszöri alkalmazással.
Faiskolákban, konténeres termesztésnél, fenyőfélék termesztésében: 1-3 liter/ha Megelőző jelleggel a vegetatív növekedés időszakában 0,5%-os oldatban.

 

A kezeléseket a tápanyaghiány mértékének megfelelően 2-6 alkalommal lehet ismételni a tenyészidőszak folyamán.

Tápoldatozásban (1-1,5 liter/1000 liter víz) erős gyökeresítő hatású, hasonlóan, mint a gyökeresítő biostimulátorok.

Tilos keverni ásványi olajokkal, lúgos vagy szulfát tartalmú termékekkel.

Eltarthatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, napfénytől védett, fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 2 év.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Növényvédő szerekkel és más termésnövelő anyagokkal történő együttes kijuttatása előtt keverési próbát szükséges végezni! Használat előtt felrázandó!

 

ALPHAPLANT

Cégünknek évtizedes tapasztalata van a növénykondicionálás területén. Termékeink használatával csökkenthető növényvédő szer és műtrágya ráfordítás. Készítményeink klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülnek, a növények saját védekező rendszerét stimulálják.

more arrow3Cégünk

KAPCSOLAT

Alpha-Vet Kft.
8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Telefon: +36-22-516-408

Fax: +36-22-516-416

E-mail: info(KUKAC)alphaplant.hu

logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.alphaplant.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.